Remix Mangelos


Crkva Sv. Dominika, Zadar
kustos: Mobius Art Group, Boston
zvučno svjetlosna instalacija 
2002.

Remix Mangelos je u zvučno-svjetlosna instalacija čiji nastanak se događa kroz formu koncerta, pred publikom. Rad je nastao kao svojevrsni hommage radu povjesničara umjetnosti, kustosa i umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa (Šid 1921-Zagreb 1987). Njegova djela nalaze se u kolekcijama svjetskih muzeja kao što su Centre Georges Pompidou, MoMa i Tate Modern. U nas je njegov rad još uvijek nedovoljno poznat.

DB Mangelos u jednoj fazi svog umjetničkog rada koristio se školskim globusima koje je prekrivao bojom i na njima ispisivao određene rečenice, poruke, formule, manifeste. Sam je taj oblik stvaranja nazivao pejzažima.

Bojan Gagić prvi puta izvodi Remix Mangelos 2002. u Crkvi Sv. Dominika u Zadru kao dio projekta Digging the Channel i suradnje sa bostonskom umjetničkom grupom Mobius, te ubrzo nakon toga kao dio off programa Mittelfesta u Cividaleu i art rezidencije u Lazaretima. 2004. rad je predstavljen i u Muzeju suvremene umjetnosti kao dio eksperimentalnog programa Pilot 04.

U projektu se služi također školskim globusima promjera 40 cm u matiranoj crnoj boji. Na njima ne postoji nikakav tekst, oni su sami po sebi Tabula Rasa. Iznad globusa koji stoje na galerijskim postamentima u centralnom dijelu prostora postavljeni su reflektori koji dobivaju dimmerski signal preko višekanalnog svjetlosnog procesora. Kanali su podjeljeni po frekvencijama u više različitih grupa.

Paljenje, gašenje i intezitet rada svakog reflektora razlikuje se ovisno o ulaznom zvučnom signalu koji dolazi iz audio miksera, a kojeg muzičari stvaraju živom izvedbom u prostoru. Nakon određenog vremena toplina svjetala postavljenih iznad globusa, počinje utjecati na njihovu strukturu na način da ih topi. Na kraju same izvedbe ostaju globusi kao galerijski objekti, promjenjenog oblika. Promjena oblika promjena je sadržaja.

U osnovi priča je vrlo jednostavna:

naš unutarnji svijet
kroz zvuk
pretvoren u svjetlo
mijenja materiju oko nas

Promjena strukture globusa moja je rečenica, poruka, formula, manifest.


︎ NATRAG    NAPRIJED ︎
Marker